Pera Ćetkovića 61, Podgorica

Blog

Trudnoća i proširene vene

Procjenjuje se da svaka peta trudnica ima problem sa proširenim venama, a studije pokazuju da svaka naredna trudnoća dodatno povećava rizik od pojave ove bolesti.

Kod nekih žena se proširene vene mogu pojaviti tek u trudnoći, dok je kod drugih problem sa venama uočen ranije, ali im se tokom trudnoće bolest dodatno razvila. Najčešće se proširene vene javljaju u drugom i trećem trimestru trudnoće, ili tokom druge i treće trudnoće. Pojava proširenih vena u ovom periodu kod žena posljedica je kombinacije hormonskog uticaja i pritiska koji plod vrši na karlicu. Većina trudnica nema potrebe za dodatnim terapijama, s tim što se najčešće preporučuje nošenje kompresivnih čarapa.

U većini slučajeva, proširene vene tokom trudnoće ne predstavljaju opasnost, međutim, postoji mali procenat žena sa određenom genetskom predispozicijom, kod kojih se mogu formirati krvni ugrušci.

Simptomi ugruška mogu se manifestovati kao teške, bolne i otečene noge. Takođe, može doći i do pojave crvenih čvorova na površini kože. Ukoliko je ugrušak blizu površine, to ne predstavlja veliki problem, međutim, problem postaje ozbiljan ukoliko se ugrušak krvi nalazi u dubokim venama. Tada je potrebna intenzivna saradnja sa lekarom, kao i obavljanje ultrazvučnih pregleda radi daljeg liječenja.

Ukoliko problem proširenih vena ostane i nakon trudnoće, postoji niz metoda koje ovo stanje mogu rešiti. Ukoliko vene ostanu vidljive i bolne nekoliko meseci nakon trudnoće, potrebno je konsultovati se sa vaskularnim hirurgom oko daljih koraka i tipa procedure koja bi bila najefikasnija i najkomfornija za pacijentkinju. Svakako je preporuka da se pacijentkinja podvrgne minimalno invazivnim metodama kako bi oporavak trajao što kraće.