Pera Ćetkovića 61, Podgorica

Vene

Vaskularna hirurgija

Za rješenje problema sa venama nudimo minimalno invazivne metode.

Usluge i metode liječenja koje se pružaju u centru su:

 • Dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta – bezbolna, neinvazivna dijagnostika
 • Endovenska laserska ablacija – laserska operacija proširenih vena
 • Skleroterapija – ultrazvučno vođena skleroterapija pjenom

Šta su proširene vene?

Oboljenje vena na nogama pogađa čak trećinu populacije, dvostruko češće žene nego muškarce. Uzroci mogu biti razni, a kao najčešći se navode: stil života, neaktivnost, povreda nogu, trudnoća, korišćenje duvanskih proizvoda, genetske predispozicije itd.

Dok arterije vode krv iz srca prema perifernim djelovima tijela, uloga vena i njenih zalistaka je da vraćaju krv iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena, venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno, ne zatvaraju se pravilno. Krv se, u ovim slučajevima, iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka, takozvanog refluksa, venska krv se zadržava u nozi. Venski zidovi se šire stvaraju zmijolike izbočine, odnosno proširene vene. Takav krvni sud više nije u mogućnosti da obavlja svoju uobičajenu funkciju pumpanja krvi ka srcu.

Osim estetskih problema, proširene vene značajno mogu smanjiti kvalitet našeg života, a ako se pravovremeno ne liječe mogu dovesti i do većih komplikacija. Neki od simptoma su:

 • Bol, težina u nogama, naročito krajem dana, ili posle dugog sjedenja ili stajanja
 • Oticanje nogu
 • Svrab, promjene na koži (boja, suva, zategnuta koža)
 • Krvarenje nakon male povrede itd.  

Liječenje ne mora biti skupo i bolno. Važno je na početku odraditi dijagnostiku i odabrati ispravnu metodu liječenja za što trajnije i uspješnije rezultate.

Dijagnostika – Dopler ultrazvuk krvnih sudova.

Detaljan pregled venskog sistema pomoću doplera je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda, kojom se mjeri intenzitet protoka i smjera strujanja krvi kroz venu i tako se dobija najbolji uvid o postojanju oštećenja, stepenu i lokaciji poremećaja.

Metode liječenja

Endovenska laserska ablacija

U centru koristimo Biolitec Leonardo laser, koji predstavlja minimalno invazivni laserski sistem za bezbolan i efikasan tretman proširenih vena. Metode Biolitec-a su jedne od najboljih i najnaprednijih u čitavom svijetu, i predstavljaju broj jedan u liječenju vena.
Toplota koja se oslobadja na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promjene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani dio vene.

Kandidati za laser?

Neophodno je napraviti pregled doplerom, da bi se ustanovilo koja je vena uzrok. Nije neophodna posebna priprema pacijenta. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, a postupak obično traje oko 30 do 40 minuta. Odmah po završetku pacijent hoda. Po potrebi, i uz preporuku ljekara, može da koristi ljekove protiv bolova. Nakon operacije, u periodu od dvije nedelje, potrebno je nošenje elastične čarape preko dana. U daljem toku oporavka preporučuje se hodanje od po 30 minuta, nekoliko puta dnevno.

Prednosti lasera

 • Nije potrebna hospitalizacija
 • Manji rizik od komplikacija u odnosu na klasično hirurško liječenje
 • Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji čime se izbjegava rizik opšte i regionalne anestezije koja je potrebna pri klasičnom hirurškom liječenju
 • Odličan estetski efekat
 • Praktično bezbolan i momentalan postoperativni oporavak
 • Brzo vraćanje u redovne dnevne aktivnost
 • Potpuno bezbjedan zahvat i u ljetnjim mjesecima

Mjere opreza i neželjeni efekti

Modrice na koži, mali otok i osjećaj napetosti ili bol su normalna pojava i obično nestaju nakon nekoliko dana. Sama procedura može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ove pojave mnogo ređe, nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaju pacijenti osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U ređim slučajevima, mogu se javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcije, embolije i tromboze su veoma rijetke. Većina neželjenih efekata, poput crvenila, bola u preponi ili butini, prolaznog su karaktera i predstavljaju rezultat toplotnog efekta lasera. Bol je najizraženiji 3-5 dana nakon operacije, a sve navedene vrste problema nestaju nekoliko dana nakon intervencije. U poređenju sa klasičnom operacijom vena (striping), navedene uzgredne pojave su zanemarljive, odnosno prosječna učestalost i obim tih pojava je mnogo manji, dok je oporavak mnogostruko brži.

Vrlo je važno naglasiti da je zahvat potpuno bezbjedno raditi i tokom ljetnjih mjeseci.

Skleroterapija

Skleroterapija je vid liječenja prije svega kapilara na nogama, ali i retikularnih vena, vena u vidu paukove mreže, kao i za liječenje manjih proširenih vena. Intervencija se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koje iritira zid vene što dovodi do grčenja krvnog suda i njegovog trajnog zatvaranja. Rastvor koji se ubrizgava može biti u tečnom obliku ili u vidu pjene. Nakon sklerozacije, kroz venu proraste fibrozno tkivo. Tokom intervencije se sklerozantno sredstvo ubrizgava direktno u venu uz pomoć veoma male igle. Količina i koncentracija sklerozantnog rastvora zavisi od promjera i rasprostranjenosti izmijenjenih vena. Cilj intervencije je izazivanje promjena u tretiranom krvnom sudu, bez oštećenja okolnih struktura.

Individualan je broj tretmana. Obično je potrebno ponoviti intervenciju dva do tri puta. Intervencije se ponavljaju u rasponima od četiri do šest nedelja.

Prednosti skleroterapije:

 • Intervencija ne zahtijeva aneseziju
 • Oporavak je momentalan
 • Nema rezova i ožiljaka

  Mjere opreza i neželjeni efekti

  Neželjeni efekti poput svraba, modrica, zatamnjenja kože ili hiperpigmentacije su u većini slučajeva prolaznog karaktera.

  Vrlo je važno naglasiti da je zahvat potpuno bezbjedno raditi i tokom ljetnjih mjeseci.

  Dr. Dario Jocić

  Laserska operacija vena